مزیتهای لیزینگ در توسعه اقتصادی
در اقتصاد جهان، تأمین مالی از طریق لیزینگ سریعترین رشد را نسبت به سایر ابزارهای مالی داشته و از آنجاییكه لیزینگ با کالا مواجه است، بازار ثانویه آن در اسلام پذیرفته شده است و بر این اساس، اجارهدهنده میتواند حاشیه سودی برای خود در مدت زمان اجاره از اجارهگیرنده درخواست کند.
لیزینگ به جهت تطبیق با قانون بانكداری بدون ربا، ابزار مناسبی برای تأمین مالی سرمایهگذاریها است. لیزینگهای اهرمی، سندیكایی و مرزگذر، ابزارهای تأمین مالی پروژه (project financing) بشمار میروند و در كشورهای اسلامی، لیزینگ بعنوان جایگزین قراردادهای فاینانس، بطور گسترده در تأمین مالی پروژههای نیروگاهی، پتروشیمی، احداث بزرگراه و . . . بكار میرود.
در این روزها كه سراسر دنیا با بحران پولی و اقتصادی مواجه است، لیزینگ به جهت مزیتهای ویژهای كه دارد میتواند در تأمین مالی پروژههای سرمایهگذاری راهگشا باشد. صنعت لیزینگ نمیتواند به تنهایی اقتصاد یك كشور را متحول سازد، ولیكن مهرهای تعیینكننده در رشد اقتصادی بوده و آگاهی عموم جامعه و صاحبان صنایع كوچك و متوسط (SME) و شاید بزرگ با مزیتها و كاركردهای این شیوه تأمین اعتبار میتواند زمینهساز توسعه گردد. شاید بد نباشد كه هر از چندگاهی به مزایای این صنعت نوپا در كشورمان پرداخته شود.
لیزینگ، ابزار رونق اقتصادی: صنعت لیزینگ میتواند از طریق مكانیزم “كمك فروش” (sales-aid) برای كالاهای سرمایهای بادوام، به رشد و شكوفایی صنایع مختلف از طریق روانسازی چرخه تولید، و فروش محصولات به آنها كمك كند.
لیزینگ، ابزار رفاه اجتماعی: “لیزینگ مصرفكننده” (consumer lease) موجب تأمین اعتبار مصرفكنندگان و افزایش قدرت خرید، كاهش فشار نقدینگی و برخورداری از امكان آینده در حال میگردد و در نتیجه رفاه نسبی و رضایت اجتماعی را بدنبال دارد.
توسعه و تنوع در بازارهای مالی و پولی: با توجه به محدود بودن ابزارها و ساز و كارهای مالی و پولی در كشور، لیزینگ بعنوان یك مشتقه مالی و تخصصی میتواند تخصص و دانش فنی این صنعت بینالمللی را به كشور انتقال و آنرا از حالت سنتی به صنعتی و سیستماتیك تبدیل نماید از جمله لیزینگهای اهرمی و لیزینگهای مرزگذر مراودههای بینالمللی مربوط به این صنعت میتواند به جذب سرمایهگذاریها یا مشاركتهای مالی بینالمللی كمك كند.
آزادسازی و بهینهسازی خدمات بانكی: لیزینگ میتواند بار تسهیلات خرد و متوسط را از دوش بانكها بر دارد و آنها را قادر سازد به فعالیتهای اصلی خود یعنی تأمین مالی پروژههای بزرگ اقتصادی و سایر فعالیتهای بانكی در خور بپردازند. در اینصورت علاوه بر ارتقاء كیفیت و تنوع بیشتر خدمات بانكی، هزینههای ثابت سنگین بانكها كاهش و سودآوری آنها افزایش خواهد یافت.
سرعت و انعطافپذیری در عملیات: لیزینگ در مقایسه با سایر روشهای تأمین مالی بلحاظ سرعت چرخة عملیات و نیز انعطافپذیری در تأمین خواستههای متقاضیان، میتواند موجب رضایت بیشتر و هزینه فرصت كمتر گردد. از اینرو، بسیاری از متقاضیان، استفاده از لیزینگ را ولو با نرخ سود بالاتر بر تسهیلات بانكی ترجیح میدهند. شركتهای لیزینگ در صورت داشتن نیروهای متخصص و كارآمد، نیاز به سازمانهای گسترده و پیچیدهای ندارند و تمركز فعالیت در مكانی واحد و تصمیمگیریهای سریع، موجب كاهش بروكراسی میگردد.
واقعی بودن معاملات لیزینگ: در لیزینگ، موجر (شركت لیزینگ) كالا را خریداری و عیناً به مستأجر تحویل میدهد، و برخلاف بانكها و مؤسسات اعتباری، لیزینگ شائبه هرگونه سوء استفاده و صوری بودن عملیات اعتباری را از بین میبرد كه این خود به سلامت اعتباری و به بازگشت بموقع تسهیلات اعطایی كمك میكند.
غیر ربوی بودن لیزینگ: در لیزینگ، موضوع بهره مطرح نیست و موجر برای تجهیزات و یا دستگاهها و ماشینآلاتی كه به اجاره میدهد، اجارهبهای عادلانهای كه شامل هزینه بهرهبرداری از كالای سرمایهای است بصورت اقساط از مستأجر دریافت مینماید. بنابراین یكی از مزیتهای لیزینگ انطباق آن با موازین فقهی و اسلامی و بانكداری بدون ربا است.
ضد تورمی بودن لیزینگ: روش لیزینگ بدلیل عدم تزریق مستقیم منابع مالی به متقاضی و پیشگیری و بازدارندگی این روش از ورود مستقیم نقدینگی، دارای خاصیت ضد تورمی است. لیزینگ از یكسو به چرخه تولید و افزایش حجم آن كمك میكند (بخصوص در روش لیزینگ كمك فروش) و از سوی دیگر از طریق ایجاد تسهیلات به افزایش تولید، افزایش اشتغال، افزایش تولید ناخالص داخلی و تعادل قیمتها به عنوان یك اهرم ضد تورمی عمل مینماید.
جایگزینی تجهیزات و ارتقاء تكنولوژی: در روش لیزینگ امكان جایگزینی دستگاهها و تجهیزات بمنظور هماهنگ شدن با تكنولوژی روز و نیز بر اساس نیاز و ضرورت بنگاههای اقتصادی برای متقاضیان فراهم میشود.
خود وثیقهای بودن: در روش لیزینگ، شركت لیزینگ (موجر) مالك دارایی اجاره داده شده است و مالكیت دارایی تا پایان مدت اجاره به مستأجر انتقال نمییابد، از این رو، در اكثر موارد نیاز به وثیقه مضاعف نمیباشد.
اشتغالزایی لیزینگ: لیزینگ با فراهمسازی شرایط لازم كار برای متخصصان یا افرادی كه توانایی انجام كار دارند ولیكن از امكانات و ابزار كار برخوردار نیستند، میتواند در ایجاد اشتغال بسیار مؤثر باشد. همچنین كمك لیزینگ به شركتهای تولیدی در روان نمودن چرخه فروش، افزایش تولید و اشتغال را در پی خواهد داشت.
توسعه فرهنگ بیمه و سایر مشتقههای مالی: از آنجاییكه صنعت لیزینگ به پشتیبانی بیمه نیازمند میباشد، بنابر این فعالیتهای لیزینگ تأثیر قابل توجهی در صنعت بیمه چه از نظر كمی و چه از نظر نوآوری دارد كه نمونه آن ایجاد “بیمههای اعتباری” است.
كنترل و سازماندهی بازار غیر متشكل پولی: شركتهای لیزینگ خلاء موجود در جامعه را پر میكنند و سبب توقف بخشی از اقتصاد زیرزمینی میگردند. لیزینگ با شفافكردن فعالیتها، زمینه نظارت دولت و پرداخت مالیات را فراهم مینماید.